Dieta octowa
Ocet jabłkowy, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, cieszy się największą popularnością, jako główny składnik diety odchudzającej. Regularne spożywanie go w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega jej wtórnemu odkładaniu się. Ten ostatni aspekt jest kwestią dość istotną, bowiem wiele diet odchudzających, które polegają jedynie na redukcji przyswajanych kalorii, po zakończeniu prowadzi do ponownego wzrostu wagi, kiedy osoba zaczyna jeść normalnie. Odchudzanie z octem musi jednak przebiegać z uwzględnieniem rozsądnych zaleceń, należy zrezygnować z potraw bardzo tłustych i słodkich, a zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Powinno się zwiększyć także ilość wypijanej wody do dwóch, trzech litrów dziennie. Dietę można wesprzeć aktywnością fizyczną i rezygnacją z jedzenia przed snem.
Trzy razy dziennie – rano na czczo, przed obiadem oraz wieczorem tuż przed snem – należy wypijać roztwór octu jabłkowego z wodą. W szklance wody rozpuszcza się dwie łyżki stołowe octu. Początkowy spadek masy ciała związany jest z odwadnianiem się organizmu, natomiast po kilku tygodniach zauważa się redukcję tkanki tłuszczowej. Co pewien czas należy robić tygodniową przerwę, aby nie nadwerężyć stanu żołądka. Nie wolno także przekraczać zalecanych dawek lub głodować. W trakcie prowadzenia diety należy obserwować swój organizm, a wszelkie niepokojące objawy zgłaszać lekarzowi, może się bowiem okazać, że układ pokarmowy danej osoby nie toleruje większych ilości kwasu octowego. Należy także pamiętać o ograniczeniu spożywania soli podczas stosowania diety octowej.